Jarzębinówka – jesienna nalewka.

Witojcie

Tak jak niedawno obiecaliśmy tak też czynimy ? Dziś pokażemy Wam jak w bardzo prosty sposób przyrządzić nalewkę z jarzębiny. Postanowiliśmy w tym roku zrobić testową wersję tego trunku. Przyznać muszę, że nigdy wcześniej nie robiłam żadnej nalewki ale mam nadzieję, że cały proces przebiegnie pomyślnie i będzie ona pyszna! ?

A więc do dzieła!

Do sporządzenia jarzębinówki będą potrzebne:

  • kilogram dobrze wymytej jarzębiny
  • 0,5 kilograma cukru
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wody
  • sok z jednej cytryny
  • pozytywne nastawienie ?

Zaczynamy od dokładnego umycia jarzębiny i pozbycia się niepotrzebnych resztek gałązek i listków. Potrzebne sa nam przebrane, ładne owoce.
Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej jest zrywać z  końcem października – po pierwszych przymrozkach. Jeśli zerwiemy ją wcześniej warto przemrozić ją w zamrażarce – przez 1 dzień. Przemrożenie poprawia uzysk soków z owoców i sprawia, że nalewka jest bardziej treściwa ?

Umyta piękna jarzębina.

Umyta piękna jarzębina.

Kilogram dobrze wymytej jarzębiny sparzyliśmy wrzątkiem i dobrze osuszyliśmy.Tym sposobem pozbędziemy się nadmiernej goryczki. Następnie wrzuciliśmy do dużego słoja. W naszym przypadku wykorzystany został słój do kwaszenia ogórków ? Każdy sposób jest dobry! Ważne żeby wszystko się pomieściło i było szczelnie zamknięte.

Słoik, lecz tym razem nie ten.

Słoik, lecz tym razem nie ten.

Zbliżamy się do końca jarzębinowej przygody gdyż owoce zasypujemy cukrem, zalewamy spirytusem i wodą oraz dodajemy sok wyciśnięty z jednej cytryny ?
Zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na trzy miesiące. Po upływie tego czasu zlewamy nalewkę do butelek filtrując ją przez gazę ?

Zasypany słoik.

Zasypany słoik.

Jarzębinówka jest tym lepsza im starsza ? Powinna leżakować co najmniej 6 miesięcy.

Mamy nadzieję, że ten wpis natchnie do działania i tworzenia takich specyfików. Do korzystania z darów Matki Ziemi ?

Zalany! Teraz czeka.

Zalany! Teraz czeka.

Gdy tylko nasza naleweczka będzie przelana do buteleczek to nie omieszkamy się pochwalić ?

Sława!
Wadera.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *